Ismo Eskelinen

17-vuotiaana kilpailumenestyksillä (Gargnano, Leo Brouwer-prize, GFA) alkanut kansainvälinen ura on vienyt Ismo Eskelisen esiintymään merkittävissä konserttitaloissa kuten Berliinin filharmoniassa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Lontoon Royal Festival Hallissa, Brysselin Theatre de la Monnaiessa. Helsingin uuteen musiikkitaloon hänet kutsuttiin ensimmäiseksi kitarasolistiksi sekä Helsinki Filharmonian että RSO:n konsertteihin. Vastikään Eskelinen oli solistina NWD-philharmonian Saksan kiertueella. Kaudella 2013-14 hän esiintyy mm. BBC Symphony Orchestran, Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Lapin kamariorkesterin ja Kymi Sinfoniettan solistina sekä soittaa resitaaleja ja kamarimusiikkia mm. Dresdenin musiikkijuhlilla Saksassa sekä New Yorkissa.

Eskelinen soittaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään. Yhteistyö nykysäveltäjien kuten Einojuhani Rautavaara, Aulis Sallinen, Jukka Tiensuu, Olli Mustonen, Sebastian Fagerlund, Kirmo Lintinen, Peteris Vasks, Leo Brouwer, Luca Francesconi, Helmut Lachenmann,  kanssa on johtanut lukuisiin kantaesityksiin ja levytyksiin. Orkestereiden solistina hän soittaa mm. Sakari Oramon, Okko Kamun, Hannu Linnun, John Storgårdsin, Ernest Martínez-Izquierdon ja Miguel Harth-Bedoyan johdolla.

Aktiivisena kamarimuusikkona hän tekee yhteistyötä mm. Pekka Kuusiston, Jorma Hynnisen, Virpi Räisäsen, Meta4:n, EMO-ensemblen, kamariorkesterien Virtuosi di Kuhmon sekä Avanti!n kanssa. Viulistit Baiba Skride, Massimo Quarta, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn, sellistit Jan Vogler, Jan-Erik Gustaffson,laulajat Topi Lehtipuu, Pia Freund ja Helena Juntunen, bandoneonisti Marcelo Nisinman ja ja harmonikkataiteilija Mika Väyrynen kuuluvat hänen kamarimusiikkikumppaneihinsa.

Eskelinen on kutsuttu ensimmäisenä kitaristina useille festivaaleille, kuten Moritzburgiin, Charlottesvilleen ja Festival Schaubeckiin. Hän oli Valeri Gergijevin johtaman Mikkelin musiikkijuhlien nuori taiteilija 1999. Ensimmäisenä kitaristina hän sai Kuhmon kamarimusiikin mitalin, joka myönnetään festivaalilla viisi vuotta esiintyneille. Virtuosi di Kuhmo kutsui hänet solistikseen 15-juhlakiertueelleen. Kitarafestivaaleilla, kuten GFA USA:ssa, hän on suosittu esiintyjä ja opettaja. 2003-2004 hän esiintyi viikoittain suositussa TV 1:n Päivärinta-ohjelmassa. Eskelisen televisioiduista konserteista mainittakoon mm. Tiensuun ja Tan Dunin konserttoesitykset RSO:n kanssa.

Eskelisen levytykset Magic Circle, Manuel Ponce, The Seventh Sense, Rautavaara/Mustonen sekä Pekka Kuusiston kanssa tehty Paganini Duos, ovat olleet maailmanlaajuisia menestyksiä. Uusin, J.S.Bachin musiikkia sisältävä Bach Eskelinen, sai Emma-palkinnon vuoden klassinen levy -sarjassa.

Eskelinen on toiminut Sonkajärvi Soi:n taiteellisena johtajana vuodesta 1992 lähtien. Hän on myös suunnitellut taiteellisia kokonaisuuksia mm. kamariorkesteri Avanti!lle.

Eskelinen on opettanut Sibelius-Akatemiassa, Turun konservatoriossa ja Turun Musiikkiakatemiassa. Eskelisen omia opettajia ovat olleet mm. Oscar Ghiglia, Timo Korhonen ja kamarimusiikissa pianisti Ralf Gothoni sekä mestarikursseilla mm. Manuel Barrueco, David Russel ja Leo Brouwer.