Jousia Ensemble ja Jousia-kvartetti

Jousia Ensemble sai alkunsa opiskelutovereiden ja ystävien toiveista musisoida yhdessä ilman kapellimestarin määräävää vaikutusta. Keväällä 2008 ensikonserttinsa pitäneen ryhmän jäsenet ovat maamme eturivin jousisoittajia.

Jousia Ensemble etsii alati uusia näkökulmia niin barokin kuin aikamme musiikin esittämiseen. Tärkeä osa Ensemblen työskentelyä on jousikvartettojen sovittaminen orkesteriversioiksi; mm. Ravelin, Janáčekin, Beethovenin sekä Bartókin kvartetot ovat näin saaneet uuden ilmeen. Tammikuussa 2011 Ensemble kantaesitti Eero Hämeenniemen teoksen sähkökitaralle ja jousille. Uutta musiikkia Ensemblelle ovat kirjoittaneet myös mm. Veli Kujala.

Jousia Ensemble on konsertoinut mm. Rauman Festivossa, Kaustisen kamarimusiikkiviikolla, Oulunsalo Soi –festivaalilla, Helsingin Musiikkitalossa, Lux Musicae –festivaalilla sekä Oulun musiikkijuhlilla.

Ensemblen taiteellisen johtokunnan ja samalla sen ytimen, Jousia-kvartetin, muodostavat Tapiola Sinfoniettan konserttimestari Janne Nisonen, Helsingin kaupunginorkesterin II konserttimestari Eriikka Maalismaa, Sibelius-Akatemian alttoviululehtori Lilli Maijala sekä Australian Chamber Orchestran soolosellisti Timo-Veikko Valve (Crusell-viikon konserteissa  alttoviulistina toimii Andres Kaljuste).

Jousia-kvartetti (entinen UTA-kvartetti) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Edsbergin kamarimusiikki-instituutissa. Vuonna 2004 kvartetti voitti II palkinnon ja Yleisradion erikoispalkinnon Kuhmon kansainvälisessä kamarimusiikkikilpailussa, ja vuonna 2005 kvartetti palkittiin III palkinnolla Trondheimin kansainvälisessä jousikvartettikilpailussa. Jousia-kvartetti on konsertoinut laajalti Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Itävallassa, Belgiassa ja Sveitsissä. Kvartetti on saanut huomattavaa tukea eri palkintojen muodossa mm. Pro Musica –säätiöltä ja Suomen Kulttuurirahastolta.

”Jousia Ensemble on kolmessa vuodessa profiloitunut uudenlaisena muusikkoryhmänä, jonka sointikulttuuri, sielukkuus, virtuoosisuus ja projektien rohkeus kumpuavat yhteisvastuusta”

”Jousia Ensemble otti riskin ja voitti”
Jukka Isopuro, HS

”Jousia Ensemble är en fräsch fläkt i det finländska musiklivet … vibratot nyttjades i effektsyfte och den Italienska barockscenen kunde knappas ha gjort mer rättvisa med ’modern’ utrustning”

”Jousias stilkänsla är osviklig”

“Avväpnande stråkdebut”
Mats Liljeroos, HBL

www.jousia.fi