Petri ”Pope” Puolitaival

Petri ”Pope” Puolitaival (s. 1972) innostui saksofonista vasta lukioikäisenä, mutta sen jälkeen taidot karttuivat nopeasti. 1990-luvun alussa hän opiskeli alttosaksofonia Oulun konservatoriossa ja soitti Oulu Big Bandissa, kunnes muutti pääkaupunkiseudulle päästyään Oulunkylän Pop/Jazz Konservatorioon vuonna 1994. Jari Perkiömäen ja Pentti Lahden oppi valmensi Puolitaipaleen Sibelius-Akatemian jazzosastolle, jossa hän opiskeli vuosina 1996-2004. Keikkakokemusta alkoi kertyä 1990-luvun loppupuolella opiskelutovereiden bändeissä, esimerkiksi trumpetisti Mikko Pettisen Sticks-sekstetissä. UMOn Nuorten solistien konsertissa Puolitaival esiintyi keväällä 1998.

Ensimmäisen oman yhtyeensä saksofonisti perusti vuosituhannen vaihteessa. Pohjoismaista jazzsoundia ja bop-perinnettä yhdistelleessä kvintetissä soittivat pianisti Mikko Helevä, basisti Janne Antikainen sekä rumpali Tommi Vainikainen sekä laulaja Johanna Iivanainen. Yhtye äänitti radionauhan ja teki Jazzliiton kiertueen huhtikuussa 2001. Saman vuoden heinäkuussa Puolitaival sai runsaasti kokemusta soittaessaan lähes kuukauden mittaisen kiertueen nuoriso-big band Swinging Europen lead-saksofonistina. Vuonna 2004 Puolitaival soitti toisen Jazzliiton kiertueensa basisti Timo Hirvosen ja rumpali Jussi Lehtosen luotsaaman In the Spirit of Jaco Pastorius -bändin torvisektiossa.

Vaikka Puolitaival on tullut tunnetuksi erityisesti linjakkaana bop-saksofonistina, hän on laajentanut vuosien varrella ilmaisuskaalaansa moneen suuntaan. Esimerkiksi Leningrad Cowboysissa Puolitaival on puhaltanut rehevää rockia vuodesta 2003 asti, instrumenttina tenorisaksofoni. Samoihin aikoihin syntyi Dalindèo, brasilialaisia vaikutteita moderniin tanssilattiajazziin yhdistävä bändi, jossa Puolitaival soittaa pääasiassa huilua. Suosittu ja aktiivisesti sekä koti- että ulkomailla keikkaileva Dalindèo on työllistänyt Puolitaivalta viime vuosina paljon. Kiireistä huolimatta aikaa on jäänyt myös omalle Petri Puolitaival Bandille, joka syntyi Sibelius-Akatemian A-tutkintokonserttia varten vuonna 2004. Yhtye on keikkaillut silloin tällöin ja saksofonistin sille säveltämää musiikkia on dokumentoitu vuonna 2005 tehdylle radionauhalle.

Keikkailun ohella Puolitaival myös opettaa Espoon pop/jazz-musiikkikoulussa Ebelissä.