Pierrot Lunaire

Sopraano Olga Heikkilä tulkitsee ikonista Pierrot Lunairea. Lue lisää..

LA 23.7. Klo 18.00   OSTA LIPUT

Torikka, Mozart ja Mahler

Waltteri Torikka hurmaa Mozartin kauneimpien aarioiden solistina! Lue lisää..

TO 28.7. Klo 18.00   OSTA LIPUT

Berlin by Night – Cabaret

Meow Meow’n mykistät tulkinnat jotka tempaavat sinut
Weimarin Berliiniin ja menneeseen aikaan kabareen kultakaudelta! Lue lisää..

PE 29.7. Klo 21.00   OSTA LIPUT
LA 30.7. Klo 21.00   OSTA LIPUT

logo tyylitelty teksti Crusell Music Festival Kultainen 20-luku

Kirjoittaessani tätä alkukeväästä 2022 Crusell-viikkoa suunniteltiin järkyttyneissä tunnelmissa Ukrainan tilanteen vuoksi.

Tämän vuoden teemana on Kultainen 20-luku erityisesti Weimarin tasavallassa Saksassa. Weimarin tasavallan tarina alkoi vuonna 1919 ensimmäisen maailmansodan päätyttyä ja loppui Hitlerin ja natsien noustua valtaan 1931. Vaikka Weimarin tasavallan taru olikin ajallisesti lyhytkestoinen, oli tämä erittäin sykkivä ja luova jakso todellinen kukoistuskausi niin tieteen kuin eri taiteen alojen osalta: Syntyi valtavasti uutta ja uudenlaista taidetta ja musiikkia, myös saksalainen elokuva koki suuren nousun. Ilmapiiri oli kokeileva ja suorastaan rohkaisi uusien muotojen ja ilmaisujen keksimiseen. Uudet suuntaukset kuten impressionismi, ekspressionismi ja kubismi koettiin kiinnostavina.

Ajan kulttuuriin kuului myös naisen uusi asema. Weimarin tasavallan ajan Neue Frau – Uusi nainen oli hyvin erilainen aiempaan saksalaiseen naiskuvaan verrattuna, sillä nyt nainen astui vahvasti ulos perinteisestä kodin maailmasta alueille, joita pidettiin aiemmin vain miehille tarkoitettuina – yökerhoihin, työpaikoille, politiikkaan. Uuden naisen asema oli paljon itsenäisempi ja vahvempi, sillä vuodesta 1919 alkaen naisilla oli äänioikeus, vallitsi palkkatasa-arvo ja lisäksi valtiopäivillä oli yli kolmekymmentä naisedustajaa. Naisten muoti ja tyyli heijastelivat myös Uuden naisen identiteettiä ja saivat vaikutteita täysin uudesta lähteestä: amerikkalaisista elokuvista.

Weimarin tasavallan aikaan ja kultaiseen 20-lukuun heittää pitkän varjonsa vuonna 1931 alkanut natsien ja Hitlerin valtakausi. Pian saavutettuaan kiistattoman valta-aseman ja vaiennettuaan vastustajien soraäänet alkoi natsihallinto kiristää otettaan myös taiteilijoista. Natsikoneiston hampaisiin jäivät taiteilijat, jotka eivät edustaneet natsi-ideologiaa ja ajatusta germaanisesta musiikista tai eivät olleet arjalaista syntyperää. Esimerkiksi modernismi ja kaikenlaiset jazz-vaikutteet nähtiin erittäin ei-arjalaisina.

Vääränlainen musiikki leimattiin Saksassa rappiomusiikiksi, jonka esittäminen kiellettiin ja jota säveltäneiden kaikenlainen työskentely estettiin. Vuonna 1938 Kansallisteatterin ja Weimarin Staatskapellen johtaja Hans Severus Ziegler järjesti edellisten vuosien tapaan taidenäyttelyn, mutta nyt teemana oli Entartete Kunst, rappiotaide, joka haluttiin esitellä naurettavana, halpana ja epäsaksalaisena. Taidenäyttelyn katsojille ja kuulijoille tarjottiin myös mahdollisuus verrata rappiomusiikkia aitoon arjalaiseen musiikkiin kuten Wagneriin tai Straussiin. Zieglerin näyttely jakaantui seitsemälle päivälle: oman päivänsä saivat Kurt Weill, Ernst Krenek, Igor Stravinsky, Paul Hindemith, Arnold Schönberg, juutalaisvaikutteet musiikissa sekä bolsevikeiksi leimatut säveltäjät.

20-luku alkoi olla useille säveltäjille ja esiintyjille kultainen vain muistoissa. Osa syrjään siirretyistä näki tilanteen kehittyvän vain huonompaan suuntaan ja poistui Saksasta sen ollessa vielä mahdollista – osa joutui maksamaan sen kaikkein kovimman hinnan. Crusell-viikolla 2022 esitämme musiikkia niin Zieglerin näyttelyiden säveltäjiltä kuin myös muilta natsien kielletylle listalle joutuneilta. Voidaan kenties sanoa, että soitamme paljon sellaista musiikkia, jota Hitler vihasi!

Vuoden 2022 Crusell-viikon avaa viime vuosisadan ehdottomiin merkkiteoksiin kuuluva Schönbergin ikoninen Pierrot Lunaire. Pierrotin roolissa kuullaan upeaa sopraanoa Olga Heikkilää, joka laulaa myös Theresienstadt – in memoriam -konsertissa. Pitkin viikkoa esitämme upeita teoksia Kultaiselta 20-luvulta rakastetuilla klassikoilla ryyditettyinä. Kuten aina, esiintyy kamarikonserteissa taiteilijoita aivan kansainväliseltä huipulta ja Euroopan suurimmilta konserttilavoilta: oboisti Ramon Ortega Quero, huilisti Kersten McCall sekä viulisti Petteri Iivonen. Perheitä viihdyttää Marzi Nymanin ja Hanna Vahtikarin huikean hauska samannimiseen, palkittuun lastenkirjaan perustuva Avain hukassa -lastenkonsertti. Torstain orkesterikonsertissa lavalle nousevat uskomaton Waltteri Torikka sekä oman synnyinkaupunkini Lappeenrannan kaupunginorkesteri. Viikon huipentaa Mikko Rantasen ohjaama Berlin by night -kabaree. Kyseessä on teatraalinen konserttielämys, jossa musiikkia Weimarin Berliinin kultakauden lavoilta tulkitsee australialainen kabareetaivaan tähti Meow Meow yhdessä festivaalin taiteilijoiden kanssa Jukka Iisakkilan johdolla.

Lämpimästi tervetuloa konsertteihin!

Olli Leppäniemi

taiteellinen johtaja