Etusivu » Mästarklasser-2024

Världsberömda träblåsare ger mästarklasser i Nystad sommaren 2024

Crusell-veckan i Nystad, Finland, är en av få festivaler i världen som fokuserar på träblåsinstrument. Nästa sommar arrangeras Crusell -veckan den 43 gången och festivalen äger rum 22-28 juli. Förutom fantastiska kammarmusikkonserter anordnar Crusell-veckan årliga mästarklasser. Vi är stolta över att kunna presentera några av världens främsta träblåsartister och pedagoger som våra lärare varje år.

År 2024 kommer Crusell-veckan att anordna mästarklasser för flöjt, oboe, klarinett och fagott. Utöver mästarklasserna kommer festivalen att anordna flöjt-, oboe- och klarinettkurser som riktar sig till både yngre och äldre träblåsentusiaster och studenter.

Vi på Crusell-vecka vill göra vår festival till en mötesplats för professionella träblåsare från både orkester- och undervisningsområdet. Vi hälsar dig varmt välkommen att fördjupa dina kunskaper som utövare eller lärare genom att följa våra mästarkurser. Du kan följa mästarklasserna genom att köpa ett passivt studentpass. Med ett studentpass kan du följa mästarklasser och lära dig våra gästlärares undervisningsmetoder, få ny inspiration samt skapa internationella relationer och nätverk. I slutet av festivalen kommer vi att anordna ett rundabordssamtal med lärare och studenter från mästarklasser. Syftet med rundabordssamtalet är att diskutera de olika vägarna till att bli en professionell musiker och hur man kan vidareutveckla sig själv som musiker.

Hjärtligt välkomna!

 

Anmälan
Du kan anmäla dig via länken.

Anmälningstiden går ut den 30 april. Anmälningar kommer att bekräftas senast den 31 maj.

Datum
Mästarklasser kommer att hållas mån 22 juli – sön 28 juli

Kursavgifter
Aktiv student: 370 €, inkl. undervisning, fri tillgång till alla festivalkonserter och diskussioner

Passiv student 100 € / hela veckan eller 30 € / dag

En passiv student har rätt att delta i en kurs men ingen personlig undervisning.

Studenter vid Vakka-Suomi musikinstitut kan följa kursen kostnadsfritt.

Boende:
Boende i skolan för hela veckan kostar 100 €. Det är möjligt att anlända söndagen den 21 juli och lämna måndagen den 29 juli. Förfrågningar om möjlighet till husboende: toiminnanjohtaja(at)crusell.fi

Den avslutningskonserten under Crusell-veckan:

Söndagens konsert kommer att bjuda på ett antal elever från varje kurs att uppträda med artisterna för alla verk i konserten.

Verk:

Hurlstone: Trio för klarinett, fagott och piano
Janáček: Mládí
Poulenc: Sextett för flöjt, oboe, klarinett, fagott, valthorn och piano
Prokofiev: Kvintett för oboe, klarinett, violin, cello och kontrabas

Mer information:

courses(at)crusell.fi

Lärarna: 

Flöjt mästarklass, Andrea Lieberknecht

Flöjtkurs, Niamh McKenna

Oboe mästarklass, David Walter

Oboekurs, Anni Haapaniemi

Klarinett mästarklass, Yehuda Gilad

Klarinettkurs, Christoffer Sundqvist

Fagott mästarklass, Dag Jensen

Andrea Lieberknecht, flöjt mästarklass

Andrea Lieberknecht blev soloflöjtist i Münchens radios orkester redan under studietiden. År 1991 flyttade hon till samma position i WDR:s symfoniorkester i Köln, där hon spelade fram till 2002. Som solist och kammarmusiker har hon vunnit många internationella tävlingar, bland annat Pragvåren 1991 och flöjttävlingen i Kobe, Japan 1993. Utöver sin omfattande konsertverksamhet har Andrea Lieberknecht varit professor i flöjt i 24 år, först vid Hannover universitet för musik & drama, och sedan 2011 vid statens universitet för musik & drama i München. Hennes studenter har vunnit stora internationella flöjttävlingar och har positioner i välrenommerade orkestrar.

 

Andrea Lieberknecht

Niamh McKenna, flöjtkurs

Niamh McKenna är en tysk-irländsk flöjtist. Hon utnämndes till soloflöjtist i Åbo filharmoniska orkester 2014 och sedan hösten 2019 innehar hon samma position i Helsingfors filharmoniska orkester. År 2017 vann McKenna Internationell Crusell flöjttävling och 2019 fick hon tredje pris vid Pragvåren. Som gästande solist har hon bland annat spelat i Royal Concertgebouw orkester, i Finlands och Sveriges Radios symfoniorkester, i Dresdens filharmoniska orkester och i Tapiola Sinfonietta. Hon framträder ofta som solist med orkestrar runt om i Finland. Som entusiastisk kammarmusiker kan hon höras på de finska och internationella kammarmusikfestivalerna.

Niamh McKenna

David Walter, oboe mästarklass

David Walter har gjort en originell karriär: han blev snabbt erkänd utanför Frankrike genom att vinna fem internationella priser efter varandra. Hans kammarmusikverksamhet omfattar först och främst spel med Quintette Moragues och många andra.

David Walter var bara 29 år gammal när han, tack vare sin entusiasm och hängivenhet till undervisning, utsågs till den yngsta oboe- och kammarmusikprofessorn någonsin vid det välrenommerade Paris Conservatoire. Han har också undervisat vid Guildhall School of Music and Drama från 1997 till 2009 och ger regelbundet ett stort antal mästraklasser över hela världen.

 

David Walter

Anni Haapaniemi, oboekurs

Anni Haapaniemi har studerat oboe vid Sibelius-Akademin, konservatorierna i Göteborg och Genève samt i Paris. Hon utexaminerades från Sibelius-Akademin med en Master of Music-examen 2007. Som solooboist har hon spelat med Tampere Filharmonia, Helsingfors stadsorkester och, sedan hösten 2009, Tapiola Sinfonietta. Anni Haapaniemi är också en aktiv kammarmusiker; hon är medlem i Arktinen Hysteria -kammarkvintett och spelar barock- och klassisk obo i bl.a. Ensemble Schrat. Anni Haapaniemi undervisar i oboe vid Sibelius-Akademin och var konstnärlig ledare för Kaustby kammarmusikvecka 2013-2015. Ateneum Salon är en ny konsertserie på konstmuseet Ateneum som Haapaniemi har planerat.

Anni Haapaniemi,

Yehuda Gilad, klarinett mästarklass

Yehuda Gilad är lärare, instrumentalist och dirigent och strävar efter ”total musikalitet”, vilket har lett till att han har hyllats av både kritiker och publik. Gilad är en av grundarna av Colburn School Conservatory of Music. Dessutom är han professor i klarinett vid University of Thornton School of Music, och vid dessa två prestigefyllda institutioner har han utvecklat en av de mest eftertraktade klarinettstudiorna i världen. Hans elever har fått topplaceringar i alla de främsta internationella klarinettävlingarna, och de som utexaminerats från hans studio har positioner i över 150 stora orkestrar världen över. År 2012 var han ordförande i juryn för Carl Nielsen 5. internationella klarinettävling i Odense, Danmark. Gilad inbjuds regelbundet att hålla mästarklasser och framträdanden vid musikkonservatorier och större festivaler runt om i världen.

 

 

Yehuda Gilad

Christoffer Sundqvist, klarinettkurs

Christoffer Sundqvist vann ett delat första pris vid Crusell-klarinettävlingen år 2002. Han valdes av Radions symfoniorkester till årets debutant 2004. Under de senaste åren har han spelat som solist med nästan samtliga finländska orkestrar samt många utländska orkestrar. Sundqvist är även aktiv som kammarmusiker.

Sedan 2005 har Sundqvist varit Radions symfoniorkesters soloklarinettist. Han undervisar även klarinettspel vid Sibelius-Akademin och håller regelbundet mästarkurser. Hösten 2012 utsågs Sundqvist till konstnärlig ledare för Jakobstads Sinfonietta och sedan hösten 2013 delar han det konstnärliga ledarskapet för RUSK-festivalen med tonsättaren Sebastian Fagerlund.

Christoffer Sundqvist

Dag Jensen, fagott mästarklass

Dag Jensen var professor vid Hannovers universitet för musik och teater från 1997 till 2011 och sedan 2011 har han varit professor vid universitetet för musik och scenkonst i München. Han är också professor vid Norges Musikhögskola i Oslo. Han var solofagottist i Bambergs symfoniorkester från 1985 till 1988 och i Kölns radios symfoniorkester från 1988 till 1997. Han är medlem i Saito Kinen Festival Orchestra och Mito Chamber Orchestra. Hans många soloframträdanden med kända orkestrar har tagit honom över hela Europa och Asien. Kammarmusik spelar en viktig roll i hans musikliv, och han är medlem i Sabine Meyer Wind Ensemble och i Ensemble Villa Musica. Han är också en regelbunden gäst vid flera musikfestivaler.

Dag Jensen