Etusivu » Mestarikurssit-2024

 

Maailmankuulut puupuhaltajat opettavat Uudessakaupungissa kesällä 2024

Korkeatasoisten kamarimusiikkikonserttien ohella Crusell-viikolla järjestetään vuosittain puupuhaltimien mestarikursseja, joihin saapuvat opettamaan kansainväliset huippumuusikot. Crusell-viikkoon verrattavissa olevaa puupuhallinten juhlaa on kansainvälisestikin vaikea löytää. 

Vuonna 2024 Crusell-viikolla järjestetään huilun, oboen, klarinetin ja fagotin mestarikurssit. Mestarikurssit on suunnattu ammattiopiskelijoille. Lisäksi järjestetään huilu- ja klarinettikurssit, joille tervetulleita ovat myös kaikki nuoret ja vanhemmat pitkälle ehtineet harrastajat. 

Haluamme tehdä Crusell-viikosta jokakesäisen muusikoiden kohtaamispaikan, jonne toivotamme tervetulleiksi oppilaiden lisäksi myös soitonopettajat. Passiivioppilaspassin ostamalla myös opettajan on mahdollista saapua seuraamaan mestarikursseja ja huippusoittajien pedagogisia ideoita sekä luomaan kansainvälisiä suhteita. Mestarikurssien huipennukseksi järjestetään myös avoin keskustelutilaisuus, jonka aiheena on muusikon ura ja elämä. Keskustelutilaisuuden tavoitteena on jakaa muusikon uran hiljaista tietoa eteenpäin.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautuminen oheisella verkkolomakkeella

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 30.4. Vahvistamme valinnat 31.5. mennessä.

Ajankohta ja hinta:

Kurssin ajankohta: ma 22.7. – su 28.7. 

Kurssimaksut: 

Aktiivioppilas 370 €, sisältää opetuksen, vapaan pääsyn kaikkiin festivaalin konsertteihin ja osallistumisen keskustelutilaisuuteen

Passiivioppilas 100 € / koko kurssi tai 30 € / pv 

Passiivioppilaalla oikeus osallistua kuuntelemaan kurssia, mutta hän ei saa henkilökohtaista opetusta.

Vakka-Suomen musiikkiopiston oppilaat saavat seurata kurssia ilmaiseksi.

Majoitus:

Koulumajoitus 100 € / koko viikko. Koulumajoitukseen sisältyy mahdollisuus saapua jo su 21.7. illalla ja lähteä ma 29.7. aamulla.

Mahdollisuutta kotimajoitukseen voi tiedustella toiminnanjohtaja@crusell.fi

Crusell-viikon päätöskonsertti:

Sunnuntain konserttiin valitaan kursseilta oppilaita esiintymään taiteilijoiden kanssa kaikkiin konsertin teoksiin.

Teokset:

Hurlstone: Trio klarinetille fagotille ja pianolle
Janáček: Mládí
Poulenc: Sekstetto huilulle, oboelle, klarinetille, fagotille, käyrätorvelle ja pianolle
Prokofiev: Kvintetto oboelle, klarinetille, viululle, sellolle ja kontrabassolle

Lisätietoa: 

courses@crusell.fi

Opettajat: 

Huilun mestarikurssi, Andrea Lieberknecht

Huilukurssi, Niamh McKenna

Oboen mestarikurssi, David Walter

Klarinetin mestarikurssi, Yehuda Gilad

Klarinettikurssi, Christoffer Sundqvist

Fagotin mestarikurssi, Dag Jensen

Andrea Lieberknecht, huilun mestarikurssi

Andrea Lieberknechtistä tuli Münchenin radio-orkesterin soolohuilisti jo opiskeluaikanaan. Vuonna 1991 hän siirtyi samaan tehtävään WDR:n sinfoniaorkesteriin Kölniin, jossa hän soitti vuoteen 2002 asti. Solistina ja kamarimuusikkona hän on voittanut lukuisia kansainvälisiä kilpailuja, muun muassa Prahan Kevät -kilpailun vuonna 1991 ja huilukilpailun Japanin Kobessa vuonna 1993.

Laajan konserttitoimintansa lisäksi Andrea Lieberknecht on toiminut huilun professorina 24 vuoden ajan, ensin Hannoverin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa ja vuodesta 2011 lähtien Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa. Hänen oppilaansa ovat voittaneet merkittäviä kansainvälisiä huilukilpailuja ja toimivat maineikkaissa orkestereissa.

Andrea Lieberknecht©Juanjo Santamaria

Niamh McKenna, huilukurssi

Saksalais-irlantilainen Niamh McKenna on Helsingin Kaupunginorkesterin soolohuilisti. Hän on toiminut aiemmin Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtajana vuodesta 2014 muutettuaan Suomeen. McKenna on opiskellut useiden kansainvälisten opettajien johdolla. Vuonna 2017 hän voitti kansainvälisen Crusell-huilukilpailun Suomessa ja 2019 kolmannen palkinnon Prahan Kevät-kilpailussa. McKenna on soittanut soolohuilistina mm. Amsterdamin Concertgebouw-orkesterissa, Suomen ja Ruotsin radion sinfoniaorkestereissa sekä Islannin sinfoniaorkesterissa. Hän esiintyy säännöllisesti solistina Suomen sinfoniaorkestereiden kanssa. Aktiivisena kamarimuusikkona häntä voi kuulla eri festivaaleilla ympäri Suomea sekä ulkomailla.

 

Niamh McKenna

David Walter, oboen mestarikurssi

David Walter on luonut omaperäisen uran: Pariisin konservatoriossa oboen ja kamarimusiikin alalla tunnustusta saatuaan hän sai nopeasti huomiota myös Ranskan ulkopuolella voittamalla viisi kansainvälistä palkintoa peräkkäin. Hänen kamarimusiikkitoimintaansa kuuluu monien muiden lisäksi Quintette Moragues -yhtyeen kanssa soittaminen.

David Walter oli vasta 29-vuotias, kun hänet nimitettiin innostuneisuutensa ja omistautumisensa ansiosta kaikkien aikojen nuorimmaksi oboen ja kamarimusiikin professoriksi maineikkaaseen Pariisin konservatorioon. Hän on myös opettanut Guildhall School of Music and Drama -koulussa vuosina 1997-2009 ja pitää säännöllisesti lukuisia mestarikursseja eri puolilla maailmaa.

 

David Walter

Yehuda Gilad, klarinetin mestarikurssi

Opettajana, soittajana ja kapellimestarina Yehuda Gilad pyrkii ”kokonaisvaltaiseen muusikkouteen” ja tämän ansiosta hän on saanut sekä kriitikoiden että yleisön suosion. Gilad on Colburn School Conservatory of Musicin perustajajäsen ja Colburnin orkesterin musiikillinen johtaja. Hän on myös Thornton School of Musicin klarinetin professori ja on kehittänyt yhden maailman kysytyimmistä klarinettistudioista. Hänen oppilaansa ovat saavuttaneet huippupalkintoja kaikissa tärkeimmissä kansainvälisissä klarinettikilpailuissa, ja hänen studiostaan valmistuneet soittavat lukuisissa suurissa orkestereissa ympäri maailmaa.

Vuonna 2012 hän toimi Tanskan Odensessa järjestetyn Carl Nielsenin viidennen kansainvälisen klarinettikilpailun tuomariston puheenjohtajana. Gilad on saanut lukuisia kunnianosoituksia ja palkintoja ja häntä kutsutaan säännöllisesti pitämään mestarikursseja ja esiintymään musiikkikonservatorioihin ja suurille festivaaleille ympäri maailmaa.

 

Yehuda Gilad

Christoffer Sundqvist, klarinettikurssi

Christoffer Sundqvist on opiskellut klarinetinsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Baselin musiikkikorkeakoulussa sekä kamarimusiikkia useiden merkittävien muusikoiden johdolla. Sundqvist voitti jaetun ensipalkinnon Crusell-klarinettikilpailussa vuonna 2002 ja hänet valittiin Radion sinfoniaorkesterin vuoden 2004 debytantiksi. Viime vuosina hän on soittanut lähes kaikkien suomalaisorkestereiden  ja useiden merkittävien ulkomaisten orkesterien solistina. 

2013- 2016 Sundqvist toimi Pietarsaari Sinfonietan taiteellisena johtajana. Yhdessä Sebastian Fagerlundin kanssa hän perusti 2013 Pietarsaareen RUSK- kamarimusiikkifestivaalin. Vuodesta 2005 lähtien Sundqvist on ollut Radion sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti. Sundqvist opettaa klarinetinsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä säännöllisesti mestarikursseilla.

 

Christoffer Sundqvist

Dag Jensen, fagotin mestarikurssi

Dag Jensen toimi Hannoverin musiikki- ja teatterikorkeakoulun professorina vuosina 1997-2011, ja vuodesta 2011 lähtien hän on toiminut Münchenin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston professorina. Hän on myös Norjan musiikkiakatemian professori Oslossa.

Jensen toimi Bambergin sinfoniaorkesterin johtavana fagotistina vuosina 1985-1988 ja Kölnin radion sinfoniaorkesterissa vuosina 1988-1997. Hän on Saito Kinen -festivaaliorkesterin ja Miton kamariorkesterin jäsen. Hänen lukuisat sooloesiintymisensä maineikkaiden orkestereiden kanssa ovat vieneet hänet ympäri Eurooppaa ja Aasiaa. Kamarimusiikilla on tärkeä osa hänen elämässään, ja hän on Sabine Meyer Wind Ensemblen ja Ensemble Villa Musican jäsen. Hän on myös useiden musiikkifestivaalien vakiovieras.

Dag Jensen