Kuva klarinetista.

Kansainvälinen Crusell-klarinettikilpailu palaa Uuteenkaupunkiin 2021

Ensi vuonna Crusell-viikko viettää 40-vuotisjuhlavuottaan. Festivaalilla juhlitaan myös Uudenkaupungin rauhan 300-vuotispäivää. Crusell-viikon konserttiohjelma julkaistaan ja lipunmyynti aloitetaan maaliskuussa 2021.

Crusell-viikon konserttien lisäksi festivaalilla mitellään kansainvälisessä Crusell-klarinettikilpailussa. Korkeatasoinen kilpailu käydään 26.7.–31.7.2021, jonka finaalia säestää Uudenkaupungin Uudessa kirkossa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Yleisöllä on myös mahdollisuus kuunnella kilpailun alku- ja välierät ilmaiseksi. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat mm. puheenjohtaja Yehuda Gilad, Tuulia Ylönen ja Shirley Brill. Klarinettikilpailun tarkempi ohjelma julkaistaan 16.11.2020.

Crusell-viikko sai alkunsa vuonna 1982 järjestetystä klarinettikilpailusta, joka oli tarkoitettu nuorille suomalaisille soittajille. Sittemmin kilpailu on kansainvälistynyt ja laajentunut muihin puupuhaltimiin. Viimeksi kilpailtiin vuonna 2017, jolloin järjestettiin huilukilpailu. Edellisen kerran klarinettikilpailu järjestettiin vuonna 2009, jonka voitti venäläinen Valentin Uryupin. Vuoden 2021 klarinettikilpailun pääpalkinto on 6000 euroa.

Vuoden 2020 Crusell-viikko jouduttiin perumaan koronavirusepidemian vuoksi, mikä oli festivaalin historiassa ensimmäinen kerta, kun Crusell-viikkoa ei järjestetty. Festivaalille suunnitellut Anna Erikssonin konsertit kuitenkin järjestetään lokakuussa 2020, minkä lisäksi maaliskuussa 2021 järjestetään Crusell-talvikonsertit Helsingissä sekä Uudessakaupungissa, jossa on luvassa myös koululaiskonsertti paikallisille peruskoululaisille.